piątek, 10 lutego 2017

Naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym

Jako fanka szpinaku smakuje mi wszystko co zawiera te zielone listki. Naleśniki te są rewelacyjne na piątkowy obiad, podaję je z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Naleśniki przygotowałam według mojego sprawdzonego przepisu. Pychotka


Składniki:
  • 450 g szpinaku mrożonego (ja dałam świeży, który wcześniej umyłam i posiekałam)
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • czosnek
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć je.
  2. Zamrożony szpinak umieścić w rondelku i dusić go na średnim ogniu pod przykryciem, aż się rozmrozi. Dodać masło, przyprawy, zmiażdżony czosnek i jajko, dokładnie wymieszać.
  3. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do farszu.
  4. Na każdym naleśniku układać po łyżce farszu ze szpinaku i zawijać krokiety. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Naleśniki zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut.
  5. Naleśniki ze szpinakiem podawać z sosem czosnkowym.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...