piątek, 12 kwietnia 2019

Fale Dunaju siostry Anastazji

Fale Dunaju to ciasto bardzo znane i lubiane, chyba trochę zapomniane. Lubię je piec (a jeszcze bardziej jeść) bo to ciasto zawsze się udaje. Tu podaję przepis, który pojawił się w książkach siostry Anastazji, wg mnie najlepszy. Pychotka



Składniki:
Ciasto:
  • kostka masła 
  • 25 dag cukru pudru 
  • 30 dag mąki tortowej
  • 6 jaj 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki mleka
  • 2 płaskie łyżki kakao 
  • 4 jabłka
Krem: 
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kostka masła 
  • olejek waniliowy
Polewa: 
  • 10 dag margaryny 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 pełne łyżki kakao 
  • 2 łyżki mleka 
  • 10 dag cukru pudru 
  • olejek rumowy

Sposób przygotowania:
  1. Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać dodając mleko.Ciasto podzielić na dwie części. Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić na cząstki, układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut.
  2. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać zimny budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto.
  3. Wszystkie składniki polewy wymieszać i zagotować na małym ogniu. Wystudzoną polać ciasto.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Na pewno zmotywuje mnie to do dalszej pracy nad blogiem. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

A może skorzystasz z innych moich przepisów?
Sernik gotowany na cieście miodowym
Sernik gotowany na cieście miodowym
Czekoladowiec
Czekoladowiec
Cappucino
Cappucino
Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe
Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe
Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką
Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką
Wiśniowa pychotka
Wiśniowa pychotka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...