Upiec jasny biszkopt z 4 jaj.
Składniki:
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 1 szkl. cukru
- 1 masło
- 2 szkl. mleka w proszku
- 4 serki homogenizowane waniliowe
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 paczki biszkoptów
- kawa cappucino
Sposób przygowania:
- Żółtka, jajko i cukier ubić na parze jak do tortu.
- Masło utrzeć z ubitymi jajkami.
- Dodać mleko w proszku, serki homogenizowane i wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny.
- Zrobić mocną kawę cappucino (ok. 0,5 l) dodając do niej rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny. Wystudzić.
- Biszkopt posmarować cienko masą. Układać na niej biszkopty biszkopty maczane w kawie. Przykryć masą z serkami. Na wierzchu ułożyć biszkopty.
- Polać polewą (u mnie gotowa polewa do ciast).
A ile mleka w proszku?
OdpowiedzUsuń2 szklanki
Usuńserki po ile gram? pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńja używam serki Danio więc 140g
UsuńPodana ilość składników odpowiada blaszce o jakich wymiarach?
OdpowiedzUsuńPodana ilość składników odpowiada blaszce o jakich wymiarach?
OdpowiedzUsuńna dużą blachę ok. 36x25cm
Usuńmoje cappucino wygląda zupełnie inaczej, ale są różne wersje tego ciasta :) wygląda bardzo smakowicie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńW jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę ,aby dodać ja do serkow?
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda aż by sie chciało sięgnąć po taki kawałek
OdpowiedzUsuńCo to za biszkopt bez szklanki mąki
OdpowiedzUsuńJa mam takie pytanie jak ubić zółtka na parze ?Czy ktos może mi napisać?
OdpowiedzUsuń