Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy.
- Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną.
- Skrobię oraz mąkę dodajemy do masy doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb.
Dawno nie jadłam placków i aż mi się zachciało;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię placki ziemniaczane; mi także smaku zrobilas
OdpowiedzUsuńNie bardzo rozumiem czym się jest tu podniecać? Bardzo lubię p. Gessler, jednak ten przepis to staropolski przepis stosowany od setek lat w prawie każdym domu, dlaczego zatem przepis p. Gessler?
OdpowiedzUsuńZiemniaki w tej wersji są bardzo smaczne ale cholernie ciężkie dla wątrob... Dlaczego więc taka znana restauratorka pominęła w przepisie tak ważny składnik jak majeranek? W moich plackach od lat a przepis stary jak świat...
OdpowiedzUsuńO ile wiem to pani Magda Gessler nie dodaje mąki do ciasta ziemniaczanego na placki więc nie są to jej placki
OdpowiedzUsuń