Strony

Na słodko

Na słono

piątek, 29 marca 2019

Placki na sodzie

Czy znacie tradycyjne, lubelskie placki na sodzie (lub fajerkach). Moja babcia je robiła i jest to moje wspomnienie dzieciństwa. Robię je praktycznie co tydzień i zawsze jest ich za mało bo tylu jest chętnych. Nie wiem może to kwestia sentymentu:) Najlepsze na ciepło ze szklanką mleka. Pychotka


Składniki:
  • 800g mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół litra zsiadłego mleka

Sposób przygotowania:
  1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól i sodę.
  2. Zarobić zsiadłym mlekiem, żeby ciasto nie było za twarde. 
  3. Wyrobić, kroić na małe kawałki, rozwałkować na placki. Chwilę poczekać żeby podrosły.
  4. Kłaść na średnio nagrzaną patelnię i smażyć z dwóch.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Na pewno zmotywuje mnie to do dalszej pracy nad blogiem. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

2 komentarze:

  1. Proste i szybkie a zsiadle mleko to bogactwo witamin

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpisałem przepis jak żona upiecze to dam znać czy smakowało. Żona b.zadowolona ze udało mi się znaleśc właśnie ten przepis. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń