Składniki:
- duże opakowanie herbatników jasnych
- duże opakowanie herbatników ciemnych
- 4 szklanki mleka
- 120g budyniu śmietankowego
- 200g masła
- szklanka cukru
- 4 banany
- 150g galaretki pomarańczowej
Sposób wykonania:
- 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie i wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Przykryć i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
- Galaretkę w 3 szklankach wrzątku i ostudzić.
- Miękkie masło utrzeć, w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu do uzyskania gładkiej masy.
- Układać w kolejności: jasne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, ciemne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, jasne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, ciemne ciastka, 1/4 masy, plastry banana, tężejąca galaretka.
- Wstawić na całą noc do lodówki.
Wygląda bardzo ładnie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto na pewno smaczne
OdpowiedzUsuńWitam. Na jaka wielkosci blazke jest to ciasto? Czy jak nie mam herbatnikow ciemnych to co moge uzyc zeby nadal ladnie wygladalo ciasto? Dziekuje.
OdpowiedzUsuńNo też miałam pytać o blaszke
UsuńJa zawsze układam sobie herbatniki "na sucho" żeby sprawdzić na ile mi starczy bo paczka paczce nie równa mimo takiej samej wagi. A ciasto robiłam w blaszce około 25x25cm
UsuńMasa mi się rozwarstwila i jest ziarnista... ☹️ co może być powodem? Może budyń za mało przestygnoety był...?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńMam tradycyjna prostokątą blachę. Czy z tej ilości składników wyjdzie mi również ciasto czy muszę zwiększyć ilość składników.
OdpowiedzUsuńCiasto, o którym można marzyć.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre. Często robię. 🙂
OdpowiedzUsuń