Składniki:
Ciasto miodowe:
- 50 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mleka
- Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść.
- Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 15 minut w temperaturze 175 st. C. Ciasto powinno mieć jasnobrązowy kolor. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier.
- Ser wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier waniliowy, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
- W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Wystudzone polać polewą czekoladową.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
mniaam, jeden z moich ulubionych sposobów na sernik :)
OdpowiedzUsuńJak duza ma byc blacha?
OdpowiedzUsuńPyszności. Bardzo fajny i łatwy przepis dorzucam go do swojego zeszytu.
OdpowiedzUsuńBardzo prosty i szybki w przygotowaniu , zawsze się udaje. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńSuper przepis,jedyny sernik który zawsze mi się udaje😍
OdpowiedzUsuńCzy można upiec placki dzień wcześniej??
OdpowiedzUsuń