piątek, 29 marca 2019

Placki na sodzie

Czy znacie tradycyjne, lubelskie placki na sodzie (lub fajerkach). Moja babcia je robiła i jest to moje wspomnienie dzieciństwa. Robię je praktycznie co tydzień i zawsze jest ich za mało bo tylu jest chętnych. Nie wiem może to kwestia sentymentu:) Najlepsze na ciepło ze szklanką mleka. Pychotka


Składniki:
  • 800g mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół litra zsiadłego mleka

Sposób przygotowania:
  1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól i sodę.
  2. Zarobić zsiadłym mlekiem, żeby ciasto nie było za twarde. 
  3. Wyrobić, kroić na małe kawałki, rozwałkować na placki. Chwilę poczekać żeby podrosły.
  4. Kłaść na średnio nagrzaną patelnię i smażyć z dwóch.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Na pewno zmotywuje mnie to do dalszej pracy nad blogiem. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

2 komentarze:

  1. Proste i szybkie a zsiadle mleko to bogactwo witamin

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpisałem przepis jak żona upiecze to dam znać czy smakowało. Żona b.zadowolona ze udało mi się znaleśc właśnie ten przepis. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...