piątek, 15 kwietnia 2016

Babka na oleju

Prosta babka na oleju idealna do popołudniowej czy porannej kawki. Moje dziecko ją wprost uwielbia. Przy wielu wyszukanych ciastach na wielkanocnym stole zniknęła jako pierwsza. Pychotka


 Składniki:
  •  1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:
  1. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową cukru i 6 łyżeczkami zimnej wody.
  2. Białka ubić z resztą cukru.
  3. Do masy żółtkowej dodawać porcjami mąkę, proszek do pieczenia i olej, a następnie pianę z białek.
  4. Tak przygotowane ciasto, podzielić na dwie porcje, do jednej dodać kakao.
  5. Wylać najpierw ciasto jasne, potem ciemne. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 46 min. w temp. 175 st. C.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia, 3. pojemniczki na przyprawy, 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek, 6. niezawodne magiczne gąbki, 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu, 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych, 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów, 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół, 12. piernikowe choinki 3D na pewno zrobią wrażenie  13. dozownik do ciasta, którym odmierzymy równe porcje



5 komentarzy:

  1. A ile tej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, już zmieniłam przepis. Zamiast mąki dwa razy pojawił się olej:)

      Usuń
  2. mogę prosić wymiary blachy na jaką jest ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaki jest rozmiar foremki?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...