- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową cukru i 6 łyżeczkami zimnej wody.
- Białka ubić z resztą cukru.
- Do masy żółtkowej dodawać porcjami mąkę, proszek do pieczenia i olej, a następnie pianę z białek.
- Tak przygotowane ciasto, podzielić na dwie porcje, do jednej dodać kakao.
- Wylać najpierw ciasto jasne, potem ciemne. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 46 min. w temp. 175 st. C.
mmm...wspaniała babka! :)
OdpowiedzUsuńA ile tej mąki?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, już zmieniłam przepis. Zamiast mąki dwa razy pojawił się olej:)
Usuńmogę prosić wymiary blachy na jaką jest ciasto?
OdpowiedzUsuńA jaki jest rozmiar foremki?
OdpowiedzUsuń