sobota, 9 kwietnia 2016

Zupa z curry

Pyszna, aromatyczna i oryginalna. Idealna na deszczowe dni. Robię ją ostatnio bardzo często, tak nam smakuje. Jeżeli chcemy, żeby była gęsta ugotujmy ją razem z makaronem a podawajmy z pieczywem, np. bułeczką. Pychotka

Składniki:
  •     2 filety z kurczaka
  •     100 gramów makaronu w kształcie ryżu
  •     2 garście włoszczyzny krojonej w paski
  •     1 garść mrożonego groszku
  •     3 łyżki masła
  •     1 płaska łyżka mąki pszennej
  •     1 pełna szklanka mleka 3,2%
  •     sól, biały pieprz
  •     1 łyżeczka curry
  •     siekana natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Filety myjemy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz curry), gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk.
  2. Uzupełniamy wywar, wsypujemy makaron (ja makaron gotuję oddzielnie), warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem.
  3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry i dolewamy resztę mleka, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy i dodajemy natkę z pietruszki.
  4. Podajemy z pieczywem.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...