Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 100 gramów makaronu w kształcie ryżu
- 2 garście włoszczyzny krojonej w paski
- 1 garść mrożonego groszku
- 3 łyżki masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 pełna szklanka mleka 3,2%
- sól, biały pieprz
- 1 łyżeczka curry
- siekana natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Filety myjemy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz curry), gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk.
- Uzupełniamy wywar, wsypujemy makaron (ja makaron gotuję oddzielnie), warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem.
- Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry i dolewamy resztę mleka, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy i dodajemy natkę z pietruszki.
- Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz