poniedziałek, 4 grudnia 2017

Sernik gotowany na cieście miodowym

Jeżeli macie problem z opadającymi sernikami to mam dla Was przepis na sernik, który zawsze się udaje. Muszę przyznać że to mój ulubiony sernik. Do tego jest bardzo prosty, nie opada i ten smak miodu w cieście. Można go zrobić trochę wcześniej bo jak dla mnie po paru dniach leżakowania jest jeszcze lepszy. Pychotka


Składniki:

Ciasto miodowe:
  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mleka
Sposób przygotowania:
  1. Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. 
  2. Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec około 15 minut w temperaturze 175 st. C. Ciasto powinno mieć jasnobrązowy kolor. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier.
  4. Ser wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier waniliowy, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
  5. W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Wystudzone polać polewą czekoladową. 

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki





zBLOGowani.pl

5 komentarzy:

  1. mniaam, jeden z moich ulubionych sposobów na sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak duza ma byc blacha?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Bardzo fajny i łatwy przepis dorzucam go do swojego zeszytu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu , zawsze się udaje. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...