środa, 6 lipca 2016

Ciasto Jakuba

Sezon na wiśnie w trakcie więc zapraszam na pyszne i cieszące oko Ciasto Jakuba. Jest trochę pracochłonne ale dla takiego efektu chyba warto poświęcić trochę czasu. Pychotka



Składniki (na dużą blachę 25x35cm):


 Ciasto:
  •     3,5 szklanki mąki pszennej
  •     3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     6 żółtek
  •     250 g masła
  •     1 szklanka śmietany 12% lub 18%
  •     1/2 szklanki cukru pudru
  •     szczypta soli

Różowa beza:
  •     6 białek
  •     3 łyżki cukru
  •     3 kisiele truskawkowe lub wiśniowe z cukrem
  •     szczypta soli

Krem:
  •     2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
  •     3 szklanki mleka
  •     200 g miękkiego masła
  •     2/3 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
  •     duży słoik wiśni w kompocie (400 g wydrylowanych wiśni - waga po odsączeniu z kompotu)
  •     cukier puder

Sposób wykonania:
  1. Żółtka umieszczam w misce, dodaję przesianą mąkę z proszkiem i cukrem pudrem, posiekane masło, śmietanę i sól. Całość zagniatam na jednolite ciasto. Dzielę na sześć jednakowych części, owijam folią spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki.
  2. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję z lodówki dwie porcje ciasta i wałkuję na cienkie placki pasujące rozmiarem do blachy. Wykładam pierwszy placek do formy.
  3. Białka dzielę po dwa do trzech misek. Każde dwa białka ubijam łyżką cukru i szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję kisiel i ubijam jeszcze chwilę.
  4. Pianę wykładam na ciasto rozłożone w blasze, wyrównuję, układam wydrylowane i dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Przykrywam drugim plackiem ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę przez 25 - 30 minut do lekkiego zrumienienia. Powinny wyjść trzy trójwarstwowe blaty.
  5. W jednej szklance rozrabiam budynie, resztę mleka doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową, gotuję aż do zgęstnienia budyniu. Pozostawiam do ostudzenia. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Do utartego masła dodaję po łyżce zimny budyń i miksuję do otrzymania puszystego kremu.
  6. Pierwszy blat ciasta z pianą smaruję połową kremu, przykrywam drugim blatem, wykładam resztę masy. Na wierzch kładę ostatni blat ciasta i posypuję cukrem pudrem. Wstawiam do lodówki.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...