Składniki:
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- 200g masła
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 500g sera białego wiaderkowego
- 3 łyżki żelatyny
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 70ml mleka
- czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
- Kawę rozpuszczalną zalewamy 0,5 szklanki gorącej wody, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
- Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Blachę 20x20cm wykładamy folią spożywczą.
- Na dnie układamy zanurzane w kawie biszkopty.
- Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Masło ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka.
- Łyżka po łyżce dodajemy ser biały, a następnie wsypujemy mleko w proszku – miksujemy.
- Dodajemy żelatynę i jeszcze raz mieszamy.
- Połowę masy układamy na biszkoptach.
- Układamy zanurzone w kawie biszkopty.
- Wylewamy resztę masy.
- Przykrywamy kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów.
- Posypujemy startą czekoladą (u mnie biała i gorzka)
- Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Po zastygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem i kakaem.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Cudowne :)
OdpowiedzUsuńKocham takie smaki!
OdpowiedzUsuńcudno jutro zrobię bo dziś nie mam co niektórych składników
OdpowiedzUsuń