środa, 25 października 2017

Serowe cappucino bez pieczenia

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Więc świętujemy:) Jako fanka wszystkiego co kawowe co raz znajduję okazję na wypróbowanie nowego przepisu na ciasto o tym smaku. To ciasto jest wprost rewelacyjne, nietrudne a smak nieziemski. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Pychotka


Składniki:

  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 500g sera białego wiaderkowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 70ml mleka
  • czekolada do posypania

Sposób przygotowania:
  1. Kawę rozpuszczalną zalewamy  0,5 szklanki gorącej wody, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. 
  3. Blachę 20x20cm wykładamy folią spożywczą.
  4. Na dnie układamy zanurzane w kawie biszkopty.
  5. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
  6. Masło ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka.
  7. Łyżka po łyżce dodajemy ser biały, a następnie wsypujemy mleko w proszku – miksujemy.
  8. Dodajemy żelatynę i jeszcze raz mieszamy.
  9. Połowę masy układamy na biszkoptach.
  10. Układamy zanurzone w kawie biszkopty.
  11. Wylewamy resztę masy.
  12. Przykrywamy kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów.
  13. Posypujemy startą czekoladą (u mnie biała i gorzka)
  14. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  15. Po zastygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem i kakaem.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...