Składniki:
- 5 jaj
- 4,5 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- garść orzechów
- garść rodzynek
- 5 dużych jabłek
- Jaja utrzeć z cukrem, dodać stopniowo olej i dalej ucierać.
- Do gotowej masy wsypać mąkę z sypkimi dodatkami i dobrze utrzeć.
- Dodać bakalie i pokrojone w kostką, obrane jabłka.
- Wymieszać i wstawić do upieczenia w małej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez około 1 godz. do suchego patyczka.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb
Jutro pięke ;(
OdpowiedzUsuń:) jutro pięke
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto,pieklam pare razy I za kazdym razem smakuje inaczej. Z przyprawa do piernika jest wyborne.Polecam na 100%.Ella
OdpowiedzUsuńteż mam niemały zbiór przepisów z "Poradnika domowego"! To ciasto znam, piekę i polecam :)
OdpowiedzUsuń4,5 szklanki mąki plus dodatki mają się upiec w małej blaszce? Coś chyba jest nie tak.
OdpowiedzUsuńTo musi być chyba na duża blachę
UsuńDuża to jaki wymiar
OdpowiedzUsuńTo na tortownicę taka 22 cm nie będzie ten placek tak?
OdpowiedzUsuń