Składniki:
Ciasto:
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 500 g truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 20x30 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić.
- Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z truskawkami.Wylać na upieczone ciasto.
- Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami.
- Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem (odwrócona do góry dnem) i piec 1 godzinę w temp.120-130 stopni. Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce.
przepyszne ciacho
OdpowiedzUsuń