Ciasto z bloga ala-piecze.blogspot.com
Składniki:
Biszkopt makowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki maku Ale-raj
- sól szczypta
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 białka
- 100 g cukru
- 200 g kokosu Ale-raj
- 450 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 kg truskawek mrożonych lub świeżych
- 5 łyżek cukru
- 0,5 szkl wody
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 budyń waniliowy
- 0,5 szkl. wody
Przygotowanie:
- Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
- Blat kokosowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.
- Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać.
- Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną" (Jeśli są to truskawki mrożone to nie podlewać wodą). W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
- Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa (poczekać aż stanie w lodówce i dalej wykładać)-reszta kremu-blat kokosowy.
Nie mam truskawek,a jak bym zrobiła z brzoskwiniami z puszki i do tego galaretka brzoskwiniowa?
OdpowiedzUsuń