piątek, 26 maja 2017

Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe

Dzisiaj jest dzień mamy. Z tej okazji chciałabym życzyć wszystkim mamom samych radosnych chwil. Częstuję też pysznym ciastem kokosowo-truskawkowo-makowym. Dosłownie niebo w gębie, a że pojawiły się truskawki na straganach nic tylko korzystać.







Ciasto z bloga ala-piecze.blogspot.com

Składniki:    
Biszkopt makowy:
  •     4 jajka
  •     4 łyżki cukru
  •     3 łyżki mąki pszennej
  •     3 łyżki maku Ale-raj
  •     sól szczypta
  •     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Blat kokosowy:
  •     3 białka
  •     100 g cukru
  •     200 g kokosu Ale-raj
Krem budyniowy:
  •     450 ml mleka
  •     1 budyń waniliowy
  •     2 łyżki cukru
  •     200 g masła
  •     2 łyżki cukru pudru
Masa truskawkowa:
  •     0,5 kg truskawek mrożonych lub świeżych
  •     5 łyżek cukru
  •     0,5 szkl wody
  •     2 galaretki truskawkowe
  •     1 budyń waniliowy
  •     0,5 szkl. wody

Przygotowanie:
  1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
  2. Blat kokosowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.
  3. Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać.
  4. Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną" (Jeśli są to truskawki mrożone to nie podlewać wodą). W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
  5. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa (poczekać aż stanie w lodówce i dalej wykładać)-reszta kremu-blat kokosowy.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 


A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia, 3. pojemniczki na przyprawy, 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek, 6. niezawodne magiczne gąbki, 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu, 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych, 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów, 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół, 12. piernikowe choinki 3D na pewno zrobią wrażenie  13. dozownik do ciasta, którym odmierzymy równe porcje



1 komentarz:

  1. Nie mam truskawek,a jak bym zrobiła z brzoskwiniami z puszki i do tego galaretka brzoskwiniowa?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...