piątek, 26 maja 2017

Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe

Dzisiaj jest dzień mamy. Z tej okazji chciałabym życzyć wszystkim mamom samych radosnych chwil. Częstuję też pysznym ciastem kokosowo-truskawkowo-makowym. Dosłownie niebo w gębie, a że pojawiły się truskawki na straganach nic tylko korzystać.







Ciasto z bloga ala-piecze.blogspot.com

Składniki:    
Biszkopt makowy:
  •     4 jajka
  •     4 łyżki cukru
  •     3 łyżki mąki pszennej
  •     3 łyżki maku Ale-raj
  •     sól szczypta
  •     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Blat kokosowy:
  •     3 białka
  •     100 g cukru
  •     200 g kokosu Ale-raj
Krem budyniowy:
  •     450 ml mleka
  •     1 budyń waniliowy
  •     2 łyżki cukru
  •     200 g masła
  •     2 łyżki cukru pudru
Masa truskawkowa:
  •     0,5 kg truskawek mrożonych lub świeżych
  •     5 łyżek cukru
  •     0,5 szkl wody
  •     2 galaretki truskawkowe
  •     1 budyń waniliowy
  •     0,5 szkl. wody

Przygotowanie:
  1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
  2. Blat kokosowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.
  3. Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać.
  4. Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną" (Jeśli są to truskawki mrożone to nie podlewać wodą). W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
  5. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa (poczekać aż stanie w lodówce i dalej wykładać)-reszta kremu-blat kokosowy.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb

1 komentarz:

  1. Nie mam truskawek,a jak bym zrobiła z brzoskwiniami z puszki i do tego galaretka brzoskwiniowa?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...