Składniki ciasta:
- 6 jaj
- 1 margaryna
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 płaska łyżka amoniaku
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki masy:
- 3 żółtka
- 1 masło
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mleka
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa (nie użyłam)
Sposób przygotowania:
- Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę z amoniakiem, kakao, na koniec ubitą pianę z białek. Podzielić na 4 równe części i upiec. Piec 10-15 minut w 150 stopni z termoobiegiem.
- Żółtka rozbić trzepaczką do tego dodać cukier waniliowy. Mąkę rozmieszać z mlekiem (odlać pół szklanki). Resztę mleka zagotować z cukrem i do tego wlać szybko masę jajeczną i mąkę z mlekiem. Mieszać aż zgęstnie. Wystudzony ucieramy z masłem. Przekładamy placki czekoladowe. Polewamy polewą czekoladową.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb
można prosić wymiar blaszki? :)
OdpowiedzUsuńPrzy czterech blatach ciasta najlepiej użyć średniej blachy 25x30cm
UsuńKostka margaryny 250g? Tak dużo na taką ilość mąki?
OdpowiedzUsuń