sobota, 27 lutego 2016

Czekoladowiec

Czekoladowiec to kilka cienkich czekoladowych biszkoptów przełożonych bielutkim kremem. Ładnie wygląda i ciężko mu się oprzeć.



Składniki ciasta:
  • 6 jaj
  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru
  • 0.5 szkl mąki
  • 1/3 szkl kakao
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy:
  • 5 jaj
  • 1 margaryna
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 szkl mleka

Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa (nie użyłam)

Sposób przygotowania
1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, na koniec ubitą pianę z białek. Podzielić na 4 równe części i upiec. Piec 10-15 minut w 150 stopni z termoobiegiem.
2. Jajka rozbić trzepaczką do tego dodać cukry wanilinowe. Mąkę rozmieszać z mlekiem (odlać ze szklanki) resztę mleka zagotować z cukrem i do tego wlać szybko masę jajeczną i mieszać aż zgęstnie. Wystudzony ucieramy z margaryną. Przekładamy placki czekoladowe. Polewamy polewą czekoladową.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb

2 komentarze:

  1. można prosić wymiar blaszki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy czterech blatach ciasta najlepiej użyć średniej blachy 25x30cm

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...