środa, 22 listopada 2017

Wiśniowa pychotka

Wiśniowa pychotka to proste, nie za słodkie ciasto o intensywnym wiśniowym smaku. Na pewno będzie hitem na każdej imprezie. Pychotka




Składniki:
Biszkopt:

  •     6 jajek
  •     1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  •     0,75 szklanki cukru
  •     1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  •     szczypta soli
Masa wiśniowa:
  • 1l soku wiśniowego (z kartonu)
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
Pianka wiśniowa:
  • 2 śnieżki
  • mleko
  • 2 galaretki wiśniowe
Dodatkowo:
  • 2 paczki delicji wiśniowych
  • czekolada
Sposób przygotowania:
  1. Starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy w misce ze szczyptą soli. Po trochu dodajemy cukier do piany z białek i dalej ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do ubitej piany, dodajemy po łyżce żółtka z proszkiem i dalej ubijamy. Na koniec przesiewamy mąkę i dodajemy ją stopniowo do zawartości miski, mieszamy delikatnie trzepaczką. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C aż ciasto lekko zarumienieje a patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Studzimy
  2. Na soku wiśniowym ugotować budyń z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać na biszkopt.
  3. Na masie wiśniowej ułożyć delicje (jeszcze gdy masa jest ciepła).
  4. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Śnieżki ubić wg przepisu na opakowaniu. Wlać lekko tężejącą galaretkę. Wymieszać. Piankę wyłożyć na ciasto. 
  5. Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 


zBLOGowani.pl

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...