Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,75 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1l soku wiśniowego (z kartonu)
- 3 budynie śmietankowe
- 3 łyżki cukru
- 2 śnieżki
- mleko
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 paczki delicji wiśniowych
- czekolada
- Starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy w misce ze szczyptą soli. Po trochu dodajemy cukier do piany z białek i dalej ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do ubitej piany, dodajemy po łyżce żółtka z proszkiem i dalej ubijamy. Na koniec przesiewamy mąkę i dodajemy ją stopniowo do zawartości miski, mieszamy delikatnie trzepaczką. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C aż ciasto lekko zarumienieje a patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Studzimy
- Na soku wiśniowym ugotować budyń z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać na biszkopt.
- Na masie wiśniowej ułożyć delicje (jeszcze gdy masa jest ciepła).
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Śnieżki ubić wg przepisu na opakowaniu. Wlać lekko tężejącą galaretkę. Wymieszać. Piankę wyłożyć na ciasto.
- Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Ale przepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com- zapraszam :)
Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń