Składniki:
- 100g drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 rozbełtane jajka
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki pszennej przesianej
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- Podane składniki w kolejności tak jak napisałam wsypujemy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny. Można też zostawić na całą noc w lodówce i rano upiec ciasto.
- Zagniatamy składniki na kruszonkę i wrzucamy do zamrażalnik (ja nie robiłam kruszonki).
- Nasze usypane składniki z miski mieszamy łyżką.
- Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto drożdżowe wyrównując je na płasko. Ciasto będzie gęste ale płynne.
- Posypujemy kruszonką ( wystarczy w rękach rozgniatać odrywane kawałki, nie trzeba tarkować) lub układamy brzoskwinie pokrojone na kawałki.
- Pieczemy ok godziny 180 st. C do zrumienienia.
takie ciasta są najlepsze :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńnie ma,to jak takie domowe,drożdżowe ciasto :)
OdpowiedzUsuń