Składniki:
- 1 kapusta biała
- 2 łyżki smalcu
- cebula
- 0,5 kg mięsa mielonego
- trochę kiełbasy wędzonej
- trochę mięsa z zupy
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki wegety
- 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
- 0,5 opakowania zupy ogonowej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- sól
- pieprz
- Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę i chwilę obgotować (dosłownie chwilę aby nie zrobiła się zbyt miękka). Odcedzić.
- Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę, mięso i kiełbasę.
- Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Wymieszać wszystko.
- Do sosu dodać mięso z cebulą. Znów wymieszać.
- Zrobić zasmażkę z łyżki smalcu i mąki. Dodać do sosu i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Sos wymieszać z kapustą i piec w naczyniu żaroodpornym w 180 st. C przez około godzinę.
Na pewno smaczny bigosik, super doprawiony.
OdpowiedzUsuń