czwartek, 16 czerwca 2016

Bigos z młodej kapusty

Jak tylko pojawi się w sklepach młoda kapusta od razu nabieram chęci na taki letni bigosik. Nie za ciężki, z dużą ilością przypraw, idealny z chrupiącym świeżym chlebkiem lub ziemniaczkami.



Składniki:
  • 1 kapusta biała
  • 2 łyżki smalcu
  • cebula
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • trochę kiełbasy wędzonej
  • trochę mięsa z zupy
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki wegety
  • 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
  • 0,5 opakowania zupy ogonowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę i chwilę obgotować (dosłownie chwilę aby nie zrobiła się zbyt miękka). Odcedzić.
  2. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę, mięso i kiełbasę.
  3. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Wymieszać wszystko. 
  4. Do sosu dodać mięso z cebulą. Znów wymieszać.
  5. Zrobić zasmażkę z łyżki smalcu i mąki. Dodać do sosu i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Sos wymieszać z kapustą i piec w naczyniu żaroodpornym w 180 st. C przez około godzinę.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...