piątek, 10 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną

Czujecie już ten zapach truskawek i ciasta z truskawkami? Moja mama jak tylko pojawiły się pierwsze zbiory robiła je co tydzień przez kilka tygodni. Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami, polany galaretką. Pychotka





Składniki:
  • 6 jajek większych
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 litr śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Rady:
  • Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową
  • Śmietana powinna być zimna, wyjęta z lodówki w ostatniej chwili przed ubijaniem


Sposób wykonania:
  1. Najpierw starannie oddzielam białka od żółtek.
  2. Żółtka mieszam z proszkiem do pieczenia i zostawiam aż "urosną".
  3. Białka ubijam w misce ze szczyptą soli (ubijają się wtedy szybciej). Po czym po trochu dodaję cukier do piany z białek i dalej ubijam.
  4. Następnie do ubitej piany, dodaję po trochu żółtka z proszkiem i dalej ubijam.
  5. Na koniec przesiewam mąkę i dodaję ją stopniowo do zawartości miski, mieszam delikatnie trzepaczką.
  6. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.Wystudzony biszkopt dzielę na dwie części.
  7. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu na opakowaniu lecz z użyciem 3 szklanek wody.
  8. Truskawki szypułkuję, myję, osuszam na ręczniku papierowym, zostawiam część na ułożenie na wierzch ciasta (ja używałam połówek truskawek bo były duże). Resztę truskawek kroję w grubsze plasterki.
  9. 3 łyżeczki żelatyny zalewam niewielką ilością zimnej wody, czekam aż napęcznieje. Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w mikrofali przez ok. 30 sekund (trzeba patrzeć przez szybkę żeby nie wykipiała). Potem czekam aż wystygnie ale żeby była nadal płynna.
  10. 0,5 litra śmietany chwilę ubijam z połową cukru pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję pokrojone w plasterki truskawki. Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu.
  11. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania truskawek. Wykładam na ciasto. Układam połówki truskawek.
  12. Tężejącą galaretką polewam ciasto.
  13. Zostawiam ciasto w lodówce do stężenia galaretki.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 

2 komentarze:

  1. Witam.
    Jedno pytanko. Ta drugi raz ubita śmietana (druga połowa z tego litra) jest bez dodatku truskawek (jak powyżej Pani napisała) ale co z żelatyną? Tylko ubijamy samą śmietanę z cukrem pudrem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Mam zamiar zrobić w ten weekend. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Drugi raz ubijana śmietana jest bez truskawek ale z cukrem pudrem i żelatyną. Dlatego za pierwszym ubijaniem używamy pół cukru pudru i pół żelatyny ze składników. Za drugim razem drugą połowę:)Można ubić śmietanę za jednym rzutem ale jest ryzyko, że tak stanie że ciężko będzie rozsmarować:) Smacznego

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...