Składniki:
- główka sałaty
- 2 litry wody
- 2 łyżki octu
- pół łyżeczki soli
- 330 ml śmietana 18%
- 2 żółtka
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- czubata łyżka smalcu
- Wodę zagotować, dodać ocet i sól.
- Śmietanę wymieszać trzepaczką lub mikserem z żółtkami. Dodać do wody, dobrze ciepłej ale nie do wrzątku.
- Sałatę opłukać, trochę pokroić.Szczypiorek, koperek opłukać i pokroić drobno. Dodać do zupy, ale nie gorącej (aby sałata była trochę chrupiąca). Wymieszać.
- Smalec rozpuścić. Polać sałatę.
- Zupę podawać schłodzoną.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz