środa, 31 sierpnia 2016

Szarlotka sypana

Długo kusił mnie ten przepis zanim z niego skorzystałam. Bo jak to, nie gnieciemy, miksujemy ciasta a wychodzi szarlotka? Dla mnie ma ona szarlotkowy ale jednak trochę oryginalny smak. I ma jeszcze jedną dużą zaletę - robi się ją dosłownie w kilka chwil. Pychotka




Składniki:
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta
  •  3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200g masła
Sposób przygotowania:
  1. Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
  3. Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60min. w temperaturze 180°C.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia, 3. pojemniczki na przyprawy, 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek, 6. niezawodne magiczne gąbki, 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu, 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych, 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów, 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół, 12. piernikowe choinki 3D na pewno zrobią wrażenie  13. dozownik do ciasta, którym odmierzymy równe porcje



2 komentarze:

  1. Lubie takie szybkie szarlotki. To już takie trochę jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam przepis juz chyba 20 lat, jesli moge cos zasugerowac to nie dodawalabym cukru do masy jabłkowej ;) wyjdzie równie pyszne a zdrowsze, takze proponuje zmiejszyc ilosc cukru w masie sypkiej ;) ale to nalezy testowac I dopasowac wedle gustu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...