Składniki:
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ¾ szklanki cukru
- ok. 2,5kg kwaśnym jabłek, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200g masła
- Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
- Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
- Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60min. w temperaturze 180°C.
Lubie takie szybkie szarlotki. To już takie trochę jesienne ciacho :)
OdpowiedzUsuńZnam przepis juz chyba 20 lat, jesli moge cos zasugerowac to nie dodawalabym cukru do masy jabłkowej ;) wyjdzie równie pyszne a zdrowsze, takze proponuje zmiejszyc ilosc cukru w masie sypkiej ;) ale to nalezy testowac I dopasowac wedle gustu, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń