Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 6 dużych jabłek
- 4 jajka
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. posiekanych orzechów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
Krem:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru kryształu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- kostka margaryny
- 2 galaretki cytrynowe
- puszka ananasa w plastrach
Sposób przygotowania:
- Ciasto: jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1 szklanką cukru. Białka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy żółtka, jabłka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
- Krem: ananasy osączamy. Z zalewy, żółtek, cukru i mąki gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z margaryną. Wykładamy na ciasto.
- Na kremie układamy plastry ananasa. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejące wylewamy na ciasto.
wygląda apetycznie :) jakie wym blaszki ?
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to już jest przepis od święta lub na uroczystość rodzinną. Na co dzień nie mam czasu na takie wypieki i stawiam na proste klasyki typu muffinki. Ostatnio zakochałam się w przepisie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
OdpowiedzUsuńOd kiedy pierwszy raz spróbowałam piekłam je juz kilkakrotnie i za każdym razem znikały w mgnieniu oka. Moja rodzinka jest nimi zachwycona!
Wielkosc foremki!!!!!!
OdpowiedzUsuń