piątek, 29 lipca 2016

Ogórki z curry, papryką i natką selera

Próbowaliście kiedyś ogórki z curry? A z curry, papryką i natką z selera? U mnie, swego czasu robiło się ich po kilkadziedziesiąt słoików na zimę i wszystko było zjedzone. A najczęściej jedliśmy je do obiadu zamiast surówki. Pychotka



Składniki na sałatkę:

  • 4 kg ogórków pokrojonych w paski (w skórce)
  • 0,5 kg cebuli (w talarki)
  • 4 duże papryki (w słupki)
  • 3-4 gałązki selera
  • 2 szklanki soli (ja daję mniej)
  • 18 szklanek wody 
 Sposób przygotowania:
  1. Ogórki pokroić w paski (w skórce). Cebulę pokroić w talarki. Paprykę pokroić w słupki. Selera pokroić. Wszystko pokrojone wymieszać.
  2. Sól rozpuścić w wodzie i zalać sałatkę. Zostawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zalewę i przygotować drugą.
Składniki na zalewę octową:
  • 3 szklanki octu
  • 6 szklanek wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ziela
  • 1 łyżeczka gorczycy
Sposób przygotowania:
  1. Zalewę ugotować i zalać wcześniej odsączone ogórki. 
  2. Sałatkę wymieszać i zalać do słoików.
  3. Uzupełnić zalewą octową.
  4. Pasteryzować 3 min.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia, 3. pojemniczki na przyprawy, 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek, 6. niezawodne magiczne gąbki, 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu, 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych, 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów, 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół, 12. piernikowe choinki 3D na pewno zrobią wrażenie  13. dozownik do ciasta, którym odmierzymy równe porcje



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...