piątek, 29 lipca 2016

Ogórki z curry, papryką i natką selera

Próbowaliście kiedyś ogórki z curry? A z curry, papryką i natką z selera? U mnie, swego czasu robiło się ich po kilkadziedziesiąt słoików na zimę i wszystko było zjedzone. A najczęściej jedliśmy je do obiadu zamiast surówki. Pychotka



Składniki na sałatkę:

  • 4 kg ogórków pokrojonych w paski (w skórce)
  • 0,5 kg cebuli (w talarki)
  • 4 duże papryki (w słupki)
  • 3-4 gałązki selera
  • 2 szklanki soli (ja daję mniej)
  • 18 szklanek wody 
 Sposób przygotowania:
  1. Ogórki pokroić w paski (w skórce). Cebulę pokroić w talarki. Paprykę pokroić w słupki. Selera pokroić. Wszystko pokrojone wymieszać.
  2. Sól rozpuścić w wodzie i zalać sałatkę. Zostawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zalewę i przygotować drugą.
Składniki na zalewę octową:
  • 3 szklanki octu
  • 6 szklanek wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ziela
  • 1 łyżeczka gorczycy
Sposób przygotowania:
  1. Zalewę ugotować i zalać wcześniej odsączone ogórki. 
  2. Sałatkę wymieszać i zalać do słoików.
  3. Uzupełnić zalewą octową.
  4. Pasteryzować 3 min.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...