Składniki na sałatkę:
- 4 kg ogórków pokrojonych w paski (w skórce)
- 0,5 kg cebuli (w talarki)
- 4 duże papryki (w słupki)
- 3-4 gałązki selera
- 2 szklanki soli (ja daję mniej)
- 18 szklanek wody
- Ogórki pokroić w paski (w skórce). Cebulę pokroić w talarki. Paprykę pokroić w słupki. Selera pokroić. Wszystko pokrojone wymieszać.
- Sól rozpuścić w wodzie i zalać sałatkę. Zostawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zalewę i przygotować drugą.
- 3 szklanki octu
- 6 szklanek wody
- 3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ziela
- 1 łyżeczka gorczycy
- Zalewę ugotować i zalać wcześniej odsączone ogórki.
- Sałatkę wymieszać i zalać do słoików.
- Uzupełnić zalewą octową.
- Pasteryzować 3 min.
Dziś robię sałatkę. Napiszę jak wyszła.
OdpowiedzUsuńNic szczegolnego
OdpowiedzUsuń