czwartek, 15 września 2016

Pierogi ruskie

Próbowaliście już moje najlepsze ciasto na pierogi? A pierogi ruskie? Moje ulubione. Już zawsze będą kojarzyć mi się z moją babcią, która robi najpiękniejsze i najsmaczniejsze pierogi na świecie:) Pychotka



 Składniki:

  • 0,5 kg przesianej mąki pszennej
  • 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 25 dag sera białego
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do farszu

Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Ziemniaki, cebulę i ser zmielić w maszynce do mięsa. Dokładnie wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.
  2. W przesianej mące pszennej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej.
  3. Mleko i wodę zagrzać (żeby były koniecznie gorące) i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto.
  4. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. 
  5. Na każdym krążku kłaść farsz. Zlepić brzeg raz zwyczajnie a drugi raz z falbanką.
  6. Gotować przez chwilę od wypłynięcia w wodzie z dodatkiem soli.
  7. Podawać podsmażone na smalcu, z dodatkiem podsmażonej cebulki lub skwarkami.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...