Składniki:
- 0,5 kg przesianej mąki pszennej
- 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- szczypta soli
- 25 dag sera białego
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz do farszu
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Ziemniaki, cebulę i ser zmielić w maszynce do mięsa. Dokładnie wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.
- W przesianej mące pszennej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej.
- Mleko i wodę zagrzać (żeby były koniecznie gorące) i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto.
- Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki.
- Na każdym krążku kłaść farsz. Zlepić brzeg raz zwyczajnie a drugi raz z falbanką.
- Gotować przez chwilę od wypłynięcia w wodzie z dodatkiem soli.
- Podawać podsmażone na smalcu, z dodatkiem podsmażonej cebulki lub skwarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz