czwartek, 14 września 2017

Zebra z jabłkami

Ciasto zebra czyli klasyczną babkę w paski pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. To proste ciasto na co dzień i od święta, tym razem z jabłkami dzięki czemu jest jeszcze bardziej wilgotne. Pychotka



Składniki:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jabłka
Sposób przygotowania:
  1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier, dalej ubijamy oraz dodajemy po 1 żółtku.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach.
  3. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Mieszamy.
  4. Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
  5. Małą formę 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, na koniec wyłożyć jabłka.
  6. Piec ok 55 minut w temperaturze 180 stopni C.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 

6 komentarzy:

  1. Zapowiada się apetycznie, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wlasnie dziś zrobiłam pychota

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czemu składniki oprócz jabłek zamieniłem na gruszki zgodnie z przepisem ale w tortownicy pieczone wyszło jakieś takie zakalcowate.Wygląda o wiele lepiej niż smakuje.Szczere powiem to gdyby nie owoce to prawie wogóle by smaku nie miało.Nie wiem co poszło nie tak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z gruszkami różnie bywa moim zdaniem, jak są zbyt wodniste może wyjść zakalec. Jabłek takich kwaskowatych twardych potrafię włożyć do zebry naprawdę dużo a nigdy mi nie wyszedł zakalec

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja akurat dałem truskawki i brzoskwinie. I przyznam że wyszło mega dobre. Każdy pochwalił wypiek

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...