środa, 4 lipca 2018

Kurczak pieczony na ziemniakach

Mam dla Was dziś kolejne szybkie w przygotowaniu danie, które wymaga jedynie czasu na pieczenie w piekarniku. A ziemniaczki przygotowane w ten sposób są po prostu pyszne. P.S. Muszę następnym razem zrobić ładniejsze zdjęcie bo chyba nikt się nie skusi na to danie:) Pychotka




Składniki:
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • przyprawa do kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5kg fasolki szparagowej (niekoniecznie)
  • sól
Sposób przygotowania:
  1. Umyte i dokładnie osuszone kawałki kurczaka natrzyj przyprawą z wszystkich stron.
  2. Obrane i wypłukane ziemniaki pokrój wzdłuż na ćwiartki. Gotuj je przez 7 minut w lekko osolonej wodzie. Powinny pozostać całkowicie twarde.
  3. Dużą formę wysmaruj olejem, przełóż do niej ziemniaki, skrop olejem i lekko posól. Na ziemniakach połóż kawałki kurczaka i fasolkę.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz min.50 minut (do miękkości kurczaka i ziemniaków ). Pod koniec pieczenia odkryj naczynie aby woda odparowała.


Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...