Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- przyprawa do kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 0,5kg fasolki szparagowej (niekoniecznie)
- sól
- Umyte i dokładnie osuszone kawałki kurczaka natrzyj przyprawą z wszystkich stron.
- Obrane i wypłukane ziemniaki pokrój wzdłuż na ćwiartki. Gotuj je przez 7 minut w lekko osolonej wodzie. Powinny pozostać całkowicie twarde.
- Dużą formę wysmaruj olejem, przełóż do niej ziemniaki, skrop olejem i lekko posól. Na ziemniakach połóż kawałki kurczaka i fasolkę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz min.50 minut (do miękkości kurczaka i ziemniaków ). Pod koniec pieczenia odkryj naczynie aby woda odparowała.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz