Składniki:
- 1 jajko całe + 3 żółtka
- 20 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- 40 dag tłuszczu (1 margaryna + smalec)
- 60 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z pomarańczy
- jabłka smażone
- ewentualnie kisiel cytrynowy
Sposób wykonania:
- Jajko, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i miękki tłuszcz rozbełtać.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy (dowolną ilość ale bez przesady). Wyrobić ciasto.
- Ciasto podzielić na części. Podsypać mąką. Rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Jednym kółkiem wylepić foremkę. Na to wyłożyć trochę jabłek dobrze wysmażonych (ewentualnie z kiślem aby były mniej płynne jabłka). Drugim kółkiem przykryć i lekko połączyć brzegi.
- Piec w piekarniku w temp. 180 st. do zarumienienia ciasta.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Na pewno zmotywuje mnie to do dalszej pracy nad blogiem. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
A może skorzystasz z innych moich przepisów?
Nuta pomarańczy i jabłko, poezja!
OdpowiedzUsuń