Składniki:
Ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- łyżla masła
- 150 g szynki w plasterkach
- 3 ząbki czosnku
- 2 garści świeżego szpinaku
- 200g sera mozzarella
Sposób wykonania:
- Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić.
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko, następnie miękkie masło i mleko z drożdżami.
- Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby można podsypać mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć, aż szynka się lekko zarumieni. Dodać pokrojony drobno czosnek i smażyć razem ok. 1 minuty. - Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta.
- Na całej powierzchni rozłożyć liście szpinaku i posypać połową startej mozzarelli.
- Przy jednej krawędzi ułożyć połowę czosnkowej szynki.
- Ciasto ściśle zwinąć w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 20-25 minut.
Doskonała przekąska :) Zniknęłaby na pewno w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuńile takich bułeczek wyjdzie stosując się do przepisu? :)
OdpowiedzUsuńokoło 40-50
UsuńBardzo apetycznie wyglądają))
OdpowiedzUsuńA co z druga polowa ciasta?
OdpowiedzUsuńCzy można bułeczki zamrozić i później odgrzać w piekarniku ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ale sama nie próbowałam jeszcze. Paszteciki mrożę z powodzeniem ale tych bułeczek nigdy nie mroziłam bo idą nam w ciągu 2 dni więc nie ma co mrozić;)
Usuń