wtorek, 11 października 2016

Bułeczki ze szpinakiem i szynką czosnkową

Lubicie szpinak? Jeśli tak to na pewno posmakują Wam te bułeczki. Z dodatkiem szynki smażonej z czosnkiem oraz mozzarelli startej na tartce. Nie można im się oprzeć. To pyszna kolacja czy przekąska na przyjęcia. Pychotka



Składniki:
Ciasto:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • łyżla masła
  • 150 g szynki w plasterkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 200g sera mozzarella

Sposób wykonania:
  1. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić. 
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko, następnie miękkie masło i mleko z drożdżami. 
  3. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby można podsypać mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
    Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć, aż szynka się lekko zarumieni. Dodać pokrojony drobno czosnek i smażyć razem ok. 1 minuty.
  4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta. 
  5. Na całej powierzchni rozłożyć liście szpinaku i posypać połową startej mozzarelli. 
  6. Przy jednej krawędzi ułożyć połowę czosnkowej szynki.
  7. Ciasto ściśle zwinąć w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 20-25 minut.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

8 komentarzy:

  1. Doskonała przekąska :) Zniknęłaby na pewno w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile takich bułeczek wyjdzie stosując się do przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają))

    OdpowiedzUsuń
  4. A co z druga polowa ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można bułeczki zamrozić i później odgrzać w piekarniku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak ale sama nie próbowałam jeszcze. Paszteciki mrożę z powodzeniem ale tych bułeczek nigdy nie mroziłam bo idą nam w ciągu 2 dni więc nie ma co mrozić;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...