Składniki:
- 0,5 kg przesianej mąki pszennej
- 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- szczypta soli
- 50 sztuk truskawek
- trochę cukru
Sposób wykonania:
- W przesianej mące pszennej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej.
- Mleko i wodę zagrzać (żeby były koniecznie gorące) i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto.
- Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki.
- Na każdym krążku kłaść truskawkę posypać cukrem. Zlepić brzeg raz zwyczajnie a drugi raz z falbanką.
- Gotować przez chwilę od wypłynięcia w wodzie z dodatkiem soli.
- Podawać z dodatkiem jogurtu lub śmietany.
Bardzo fajne ciasto.Ja dłuższy czas nie robiłam pierogów, właśnie z tej przyczyny. Pozdrawiam -:)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńA w przepisie nie ma jajka? Nic a nic?
OdpowiedzUsuńNie ma, bo ciasto zrobiło by się twarde po ugotowaniu
Usuń