piątek, 27 maja 2016

Najlepsze ciasto na pierogi + pierogi z truskawkami

Wypróbowałam wiele przepisów na ciasto na pierogi, bo a to wychodziło mi za twarde, a to nie chciało się zlepić. Ten przepis jest idealny. A pierogi z truskawkami to wspomnienie lata i pierogów lepionych przez moją babcię, która nauczyła mnie robić takie śliczne falbanki na brzegach:)






Składniki:
  • 0,5 kg przesianej mąki pszennej
  • 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 50 sztuk truskawek
  • trochę cukru

Sposób wykonania:
  1. W przesianej mące pszennej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej.
  2. Mleko i wodę zagrzać (żeby były koniecznie gorące) i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto.
  3. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. 
  4. Na każdym krążku kłaść truskawkę posypać cukrem. Zlepić brzeg raz zwyczajnie a drugi raz z falbanką.
  5. Gotować przez chwilę od wypłynięcia w wodzie z dodatkiem soli.
  6. Podawać z dodatkiem jogurtu lub śmietany.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb

4 komentarze:

  1. Bardzo fajne ciasto.Ja dłuższy czas nie robiłam pierogów, właśnie z tej przyczyny. Pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A w przepisie nie ma jajka? Nic a nic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma, bo ciasto zrobiło by się twarde po ugotowaniu

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...