Składniki:
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garści pokrojonych orzechów
- garść rodzynek
- Do miski wlać odmierzony olej, wsypać cukier i ucierać z 2-3 minuty mikserem.
- Wbijać po jednym całym jajku, ciągle ubijając.
- Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować.
- Do masy dołożyć stopniowo startą dynię i wymieszać łyżką.
- Na końcu dodać bakalie i wymieszać łyżką.
- Piec około 60 min. w temp. 180 stopni C w keksówce (30x7cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Idealne! Uwielbiam ciasta z dodatkiem dyni :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/