czwartek, 13 października 2016

Ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami

Sezon na dynię już się rozpoczął więc zapraszam na pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami. Pychotka






Składniki:
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 garści pokrojonych orzechów 
  • garść rodzynek
Sposób wykonania:
  1. Do miski wlać odmierzony olej, wsypać cukier i ucierać z 2-3 minuty mikserem.
  2. Wbijać po jednym całym jajku, ciągle ubijając. 
  3. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować.
  4. Do masy dołożyć stopniowo startą dynię i wymieszać łyżką. 
  5. Na końcu dodać bakalie i wymieszać łyżką.
  6. Piec około 60 min. w temp. 180 stopni C w keksówce (30x7cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


1 komentarz:

  1. Idealne! Uwielbiam ciasta z dodatkiem dyni :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...