środa, 12 października 2016

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone

Może skusicie się na takie aromatyczne, wilgotne ciasto z marchewką? Kusiło mnie przez dłuższy czas zanim pierwszy raz je zrobiłam. A teraz już wiem - jest pyszne! Pychotka


Składniki:

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki startej marchewki

Krem:

  • 400 g mascarpone
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
  1. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. 
  2. Powoli wlać olej i cały czas miksować. 
  3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wymieszać.
  4. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać. 
  5. Ciasto przełożyć do blaszki (25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 45 minut. Wyjąć i ostudzić.
  6. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mascarpone i chwilę zmiksować. 
  7. Posmarować nim ciasto i schłodzić w lodówce. 
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia, 3. pojemniczki na przyprawy, 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek, 6. niezawodne magiczne gąbki, 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu, 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych, 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów, 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół, 12. piernikowe choinki 3D na pewno zrobią wrażenie  13. dozownik do ciasta, którym odmierzymy równe porcje



2 komentarze:

  1. Piękne! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...