Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki startej marchewki
Krem:
- 400 g mascarpone
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
- Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę.
- Powoli wlać olej i cały czas miksować.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wymieszać.
- Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do blaszki (25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 45 minut. Wyjąć i ostudzić.
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mascarpone i chwilę zmiksować.
- Posmarować nim ciasto i schłodzić w lodówce.
Kwintesencja jesieni:)
OdpowiedzUsuńPiękne! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń