Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- ok. ⅓ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 250g masła
- 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę)
- 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
- ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek
- ok. 280g herbatników
- 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego)
- kakao
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz.. Po ugotowaniu pozostawić puszkę do całkowitego ostygnięcia.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
- Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo zimny budyń.
- Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z nutellą.
- Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Rozsmarować dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao.
Zapowiada się pysznie)))
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie
OdpowiedzUsuńWypróbuje 😉
Po prostu niebo w gembie
OdpowiedzUsuńLepszego ciasta dawno nie jadłam.
Dziękuję za przepis
Napewno zachowam w moich ulubionych zapiskach
Ja musiałam piec 2 biszkopty. W ogole nie wyrósł i nie było co przeciąć
OdpowiedzUsuń