środa, 12 października 2016

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone

Może skusicie się na takie aromatyczne, wilgotne ciasto z marchewką? Kusiło mnie przez dłuższy czas zanim pierwszy raz je zrobiłam. A teraz już wiem - jest pyszne! Pychotka


Składniki:

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki startej marchewki

Krem:

  • 400 g mascarpone
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
  1. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. 
  2. Powoli wlać olej i cały czas miksować. 
  3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wymieszać.
  4. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać. 
  5. Ciasto przełożyć do blaszki (25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 45 minut. Wyjąć i ostudzić.
  6. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mascarpone i chwilę zmiksować. 
  7. Posmarować nim ciasto i schłodzić w lodówce. 
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...