czwartek, 6 kwietnia 2017

Babka tulipan

Dzisiaj proponuję Wam kolorową babkę tulipan. Prosta, smaczna i ładna, taka babka jest idealna na wielkanocny stół. Pychotka




Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
1. Białka oddzielić od żółtek (2 żółtka do jednej miseczki a 4 do drugiej).
2. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, olej i proszek. Wymieszać.
3. Podzielić ciasto na 4 części, do każdej dodawać kolejno i wymieszać:
  • 2 łyżki kakao + 2 żółtka
  • 2 łyżki kiślu różowego 
  • kieliszek maku
  • 4 żółtka
4. Ciasto wyłożyć do średniej wielkości keksówki w podanej wcześniej kolejności.
5. Piec około 45 min. w 180 st. C do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...