czwartek, 6 kwietnia 2017

Babka tulipan

Dzisiaj proponuję Wam kolorową babkę tulipan. Prosta, smaczna i ładna, taka babka jest idealna na wielkanocny stół. Pychotka




Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
1. Białka oddzielić od żółtek (2 żółtka do jednej miseczki a 4 do drugiej).
2. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, olej i proszek. Wymieszać.
3. Podzielić ciasto na 4 części, do każdej dodawać kolejno i wymieszać:
  • 2 łyżki kakao + 2 żółtka
  • 2 łyżki kiślu różowego 
  • kieliszek maku
  • 4 żółtka
4. Ciasto wyłożyć do średniej wielkości keksówki w podanej wcześniej kolejności.
5. Piec około 45 min. w 180 st. C do suchego patyczka.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia, 3. pojemniczki na przyprawy, 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek, 6. niezawodne magiczne gąbki, 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu, 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych, 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów, 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół, 12. piernikowe choinki 3D na pewno zrobią wrażenie  13. dozownik do ciasta, którym odmierzymy równe porcje



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...