Składniki:
Ciasto kruche:
- 25 dag mąki pszennej
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 3-4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego)
- 20 dag margaryny
- 3 jaja
- 1 budyń
- 1 szklanka cukru pudru
- 10-15 dag rodzynek
- 2-3 galaretki cytrynowe
- puszka brzoskwiń
Wykonanie:
- Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki.
- Ser utrzeć z cukrem i jajami.
- W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając.
- Gdy masa zacznie odchodzić od garnka – odstawić.
- Masę podzielić na 3 części i gorącą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa.
- Galaretkę rozpuścić wg przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
uwielbiam gotowane serniki. Pysznie ten wygląda
OdpowiedzUsuńZnam gotowany sernik od niedawna,pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńZnalazłam czas by go zrobić i sernik okazał się być pyszny!
OdpowiedzUsuńAle tylko na kruchym plackach ,herbatniki wilgotnieja nie lubię tego zapachu
Usuń