piątek, 7 kwietnia 2017

Sernik gotowany siostry Anastazji

Jeżeli szukacie sernika na zbliżające się święta to mam dla Was propozycję na sernik, który zawsze się udaje. Kruche blaty ciasta przekładane serem z rodzynkami, który wcześniej się gotuje. Wszystko przykryte brzoskwiniami i polane kolorową galaretką.


Składniki:
Ciasto kruche:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 3-4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego)
  • 20 dag margaryny
  • 3 jaja
  • 1 budyń
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10-15 dag rodzynek
 Dodatek:
  • 2-3 galaretki cytrynowe 
  • puszka brzoskwiń

Wykonanie:
  1. Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki.
  2. Ser utrzeć z cukrem i jajami.
  3. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając. 
  4. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka – odstawić. 
  5. Masę podzielić na 3 części i gorącą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa.
  6. Galaretkę rozpuścić wg przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


4 komentarze:

  1. uwielbiam gotowane serniki. Pysznie ten wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam gotowany sernik od niedawna,pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znalazłam czas by go zrobić i sernik okazał się być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale tylko na kruchym plackach ,herbatniki wilgotnieja nie lubię tego zapachu

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...