Składniki:
- 0,5 kg mielonej łopatki
- 4 jajka
- 2 suche bułki
- mleko
- bułka tarta
- sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści natki pietruszki świeżej lub mrożonej
- Dwa jajka gotujemy na twardo, studzimy.
- Pozostałe jajka mieszamy z mięsem, namoczonymi w mleku i wyciśniętymi bułkami i przyprawami.
- Dodajemy obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą jeżeli mięso jest za rzadkie. Mieszamy.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połowę masy mięsnej, kładziemy na niej ugotowane (i obrane) jajka i wykładamy pozostałe mięso.
- Wierzch klopsa posypujemy bułką tartą i pieczemy około godziny w temperaturze 180⁰.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz