Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 25 dag płynnego miodu
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 20 dag bakalii
- 4 jabłka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 25 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 4 jaja
- 25 dag bakalii
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Pod koniec ucierania dodajemy pozostałe składniki. Pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniejszym ciastem. Ciasto dzielimy na 2 placki i pieczemy ok. 30-40 min w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka. Studzimy.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu ubitą pianę z białek. Pieczemy placek w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na dwie części.
- Przełożenie ciasta: piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Piekę to ciasto raz w roku - na święta właśnie:) I choć przez cały rok chętnie próbuję nowych wypieków, to to jest mój świąteczny pewniak:) Nie inaczej będzie i w tym roku:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuń