Składniki:
Biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 puszka masy makowej
- 2 białka
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
- Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, śmietanę, cukier, dodajemy jajka, żółtka i roztopioną i ostudzoną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto.
- Trochę ciasta odkładamy, resztę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Z dwóch białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą.
- Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.
- Odłożone ciasto układamy łyżką na masie makowej.
- Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st. C.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Zaciekawił mnie ten przepis.Nigdy nie robiłam takiego makowca.
OdpowiedzUsuńBardzo zaciekawil mnie ten przepis.A na jakiej wielkosci blaszke jest ta porcja ciasta?
OdpowiedzUsuńPonawiam pytanie na jakiej wielkości blaszke jest to ciasto?
OdpowiedzUsuńNa jaką blaszkę jest ciasto
OdpowiedzUsuńProszę napisać, na jaką blaszkę jest ten makowiec, jakie wymiary?
OdpowiedzUsuńAle to nie jest biszkopt, a ciasto ucierane.
OdpowiedzUsuńRobiłam z połowy porcji w tortownicy 26 cm. Musiałam w trakcie pieczenia przykryć folia aluminiowa bo za szybko zaczęło się rumienic. Wyszło dokładnie, jak na zdjęciu. Ciasto nie robi się suche, jak typowe ciasto ucierane. To pewnie zasługa kaszy manny. Można śmiało spróbować.
OdpowiedzUsuń