piątek, 15 grudnia 2017

Schab ze śliwką w galarecie

Schab ze śliwką w galarecie to taki mój pewniak na wszelkich przyjęciach. Dobry jest zarówno zalany galaretą jak i bez niej, po prostu ułożony na półmisku. Pychotka



Składniki:
  • 1 kg świeżego schabu bez kości 
  • 15 suszonych śliwek
  • papryka słodka
  • vegeta
  • sól, pieprz
  • czosnek suszony
  • odrobina ziół prowansalskich,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie przyprawy dokladnie mieszamy w miseczce, dodajemy oliwę.
  2. Powstałą marynatę nacieramy schab z każdej strony i na noc wstawiamy do lodówki.
  3. Po wyjęciu schabu wąskim i długim nożem robimy przez środek nacięcie i wkładamy w nie śliwki.
  4. Tak powstałą pieczeń wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  5. Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy ok.1,5 godziny, co jakiś czas obracając schab w naczyniu.
  6. Pozostały sos z pieczenia przelać do garnka, dolać wody do 1 litra. Dodać rozpuszczoną żelatynę.
  7. Schab pociąć na grube plastry. Zalać galaretą. Zostawić do stężenia.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...