Pychotka
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru kryształu
- cukier waniliowy
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 słoiczka dżemu
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
Sposób wykonania:
- Jajka ubić (całe) z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym.
- Dodać cynamon, kakao, sodę, przyprawę do piernika i dżem. Chwilę ubijać.
- Następnie dodać mleko i olej.
- Na koniec 2 szklanki mąki i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
- Przelać o foremki na dużą babkę wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą lub większej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 45 min w temp. 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz