czwartek, 15 grudnia 2016

Piernik bez miodu

Chcę Wam pokazać ciasto, które najczęściej robię. Wilgotne, aromatyczne i co najważniejsze szybkie i zawsze się udaje. Mój sposób na zalegający dżem czy powidła w lodówce.
Pychotka


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 słoiczka dżemu
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki

Sposób wykonania:
  1. Jajka ubić (całe) z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym.
  2. Dodać cynamon, kakao, sodę, przyprawę do piernika i dżem. Chwilę ubijać.
  3. Następnie dodać mleko i olej.
  4. Na koniec 2 szklanki mąki i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  5. Przelać o foremki na dużą babkę wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą lub większej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec około 45 min w temp. 180 st. C. 
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki


A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia, 3. pojemniczki na przyprawy, 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek, 6. niezawodne magiczne gąbki, 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu, 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych, 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów, 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół, 12. piernikowe choinki 3D na pewno zrobią wrażenie  13. dozownik do ciasta, którym odmierzymy równe porcje



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...