czwartek, 15 grudnia 2016

Piernik bez miodu

Chcę Wam pokazać ciasto, które najczęściej robię. Wilgotne, aromatyczne i co najważniejsze szybkie i zawsze się udaje. Mój sposób na zalegający dżem czy powidła w lodówce.
Pychotka


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 słoiczka dżemu
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki

Sposób wykonania:
  1. Jajka ubić (całe) z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym.
  2. Dodać cynamon, kakao, sodę, przyprawę do piernika i dżem. Chwilę ubijać.
  3. Następnie dodać mleko i olej.
  4. Na koniec 2 szklanki mąki i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  5. Przelać o foremki na dużą babkę wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą lub większej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec około 45 min w temp. 180 st. C. 
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...