czwartek, 22 grudnia 2016

Rolada z sera żółtego

Pyszna na zimno jako przystawka i na ciepło, gdy podgrzejemy ją na kromce chleba. Rolada serowa jest idealna na świąteczny, sylwestrowy stół jako alternatywa dla sałatki czy wędliny. Ja zawsze dodaję do niej paprykę i natkę pietruszki co dodatkowo ożywia jej smak.




Składniki:
Sposób przygotowania:
  1. Zagotowywujemy wodę, tak, by zakrywała ona ser w całości.
  2. Zdejmujemy garnek z ognia i wkładamy ser na 50 minut do wody (w grubszym woreczku foliowym lub jak kupimy to razem z czerwoną osłonką sera. Ja wyjmuję ser trochę wałkuję i znów wkładam do wody jeżeli cały nie zamienił się w plastyczną masę).
  3. Masło ucieramy z serkami, dodajemy pokrojoną szynkę, jajka, paprykę i natkę.
  4. Żółty ser wyjmujemy z wody i rozwałkowywujemy. Rozsmarowywujemy farsz i zwijamy.
  5. Całość zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 


A może Ci się przyda: 1. zestaw świątecznych pieczątek do ciastek, 2. duża łyżka cedzak, 3. forma na misiowe żelki, 4.genialne czyściki z włókna szklanego, 5. krajalnica do spirali z ziemniaków i mamy przekąski niczym z wakacyjnego kurortu:), 6. miska na przekąski i nareszcie wiadomo co zrobić z łupinami po orzeszkach, 7. obieraczka do szypułek truskawek, 8. zabawny zaparzacz do herbaty, 9. niezastąpiona w każdej kuchni zgrzewarka do woreczków, 10. temperówka do warzyw, 11. podkładka talerz do dziecięcych posiłków, 12. a gdy masz dość brudnych lepiących rąk podczas zagniatania ciasta może przyda Ci się taki silikonowy worek




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...