środa, 21 grudnia 2016

Rolada orzechowa

Mam dzisiaj propozycję dla prawdziwych fanów orzechów. Rolada orzechowa w kruchym cieście. Prosta, szybka w wykonaniu, nie licząc czasu poświęconego na tłuczenie orzechów. Idealny wypiek na zbliżające się święta. Pychotka



Składniki:

Ciasto kruche:


  •     300g mąki pszennej
  •     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     50g cukru pudru
  •     2 łyżeczki cukru waniliowego
  •     1 jajko
  •     3 łyżki mleka
  •     125g margaryny

Nadzienie:

  •     200g orzechów laskowych mielonych
  •     50g cukru
  •     4 kropelki olejku migdałowego
  •     4 łyżki wody
  •     1 jajko
  •     1 białko

Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:
  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i margarynę zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
  2. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko i wodę wymieszać mikserem.  
  3. Ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt (około 25x30cm) najlepiej na papierze do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.
  4. Od dłuższego boku zwinąć w roladę. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę można naciąć nożem od góry.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 45min. w temperaturze 180°C.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 
Zapisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...