Składniki:
Ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 125g margaryny
Nadzienie:
- 200g orzechów laskowych mielonych
- 50g cukru
- 4 kropelki olejku migdałowego
- 4 łyżki wody
- 1 jajko
- 1 białko
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i margarynę zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
- W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko i wodę wymieszać mikserem.
- Ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt (około 25x30cm) najlepiej na papierze do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów.
- Od dłuższego boku zwinąć w roladę. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę posmarować pozostałym żółtkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka. Roladę można naciąć nożem od góry.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 45min. w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz