Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 żółtek
- 250 gramów margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1200 gramów jogurtu greckiego
- 1 pełna po brzegi szklanka cukru
- 6 białek
- szczypta soli
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.
- Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepiamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem.
- Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.
- Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką.
- Masę jogurtową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód.
- Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zarumienienia ciasta na wierzchu.
- Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.
- Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz