piątek, 16 grudnia 2016

Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami

Delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Dla mnie idealny. Może to będzie Wasz sernik na świątecznym stole?






Składniki:

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 250 gramów margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli

Masa serowa:
  • 1200 gramów jogurtu greckiego
  • 1 pełna po brzegi szklanka cukru
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:
  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą,  dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.
  2. Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepiamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem.
  3. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.
  4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 
  5. Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.
  6. Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką.
  7. Masę jogurtową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód. 
  8. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach.
  9. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zarumienienia ciasta na wierzchu.
  10. Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.
  11. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...