Składniki:
- 0,5 kg tłustego sera białego z wiaderka
200 g masła - 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- odrobina aromatu waniliowego
- czerwona galaretka lub 2-3 banany
- 2-3 łyżeczki żelatyny
Idealna czekoladowa polewa:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki kakao naturalnego
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
- Galaretkę rozpuścić i pozostawić do całkowitego stężenia. Resztę składników ogrzać do temperatury pokojowej.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawać zmielony ser.
- Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała. Później ogrzać w mikrofali lub kąpieli wodnej do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić i chłodną dodać do sera.
- Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy.
- Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek.
Posmarować masą kakaową.
Na to położyć drugą warstwę herbatników. - Następnie masę waniliową, a na środek położyć pasek bananów lub galaretki.
- Całość złożyć w „trójkąt”.
- Wygładzić i wstawić do lodówki. W międzyczasie, kiedy masa nieco stężeje, można jeszcze poprawić kształt ciasta.
- Wykonać polewę.
- Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody.
- Resztę składników doprowadzam do zagotowania.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzewam ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce) i dodaję do reszty masy.
- Dokładnie mieszam i studzę, po czym dekoruję polewą ciasto.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb
ciasto mojego dzieństwa <3 w wersji z mojego domu nie było tylko galaretki w środku. :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasta i bardzo chciałabym je sama przygotować według przepisu. Bardzo estetycznie tez się prezentują. Jak znajdę czas to z pewnością zrobię. Tymczasem jednak zamówię na święta produkty z tej cukierni https://deserownia.eu , ponieważ z tego co słyszałam oferują smaczne wypieki jak domowe. Z chęcią się o tym przekonam.
OdpowiedzUsuń