piątek, 17 lutego 2017

Kruche babeczki z budyniem

Na zbliżający się weekend polecam do kawki i herbatki kruche babeczki z budyniem. Wprost rozpływają się w ustach. Pychotka


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 żółtka
Składniki budyniu:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka

Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać do misy z miksera. 
  2. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, śmietanę i żółtka. Końcówką do ucierania zmiksować składniki do momentu, aż zaczną się sklejać.
  3. Przełożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość około 4mm i foremką wykroić krążki z ciasta. 
  4. Wylepić foremki ciastem i odłożyć po jednym krążku na każdą babeczkę na górę. 
  5. Wylepione foremki odłożyć w chłodne miejsce i w tym czasie ugotować budyń.
    Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym a w reszcie mleka zmiksować żółtka z mąkami. 
  6. Wlać na gotujące się mleko i zagotować. 
  7. Gorącym budyniem wypełnić foremki, przykryć odłożonymi krążkami i szczelnie skleić po bokach. 
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut, aż babeczki się lekko zrumienią. 
  9. Po upieczeniu pozostawić na około 20 minut w foremkach. Wyjąć, przełożyć na tacę i studzić odwrócone do góry dnem. 
  10. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...