Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 żółtka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 żółtka
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do misy z miksera.
- Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, śmietanę i żółtka. Końcówką do ucierania zmiksować składniki do momentu, aż zaczną się sklejać.
- Przełożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość około 4mm i foremką wykroić krążki z ciasta.
- Wylepić foremki ciastem i odłożyć po jednym krążku na każdą babeczkę na górę.
- Wylepione foremki odłożyć w chłodne miejsce i w tym czasie ugotować budyń.
Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym a w reszcie mleka zmiksować żółtka z mąkami. - Wlać na gotujące się mleko i zagotować.
- Gorącym budyniem wypełnić foremki, przykryć odłożonymi krążkami i szczelnie skleić po bokach.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut, aż babeczki się lekko zrumienią.
- Po upieczeniu pozostawić na około 20 minut w foremkach. Wyjąć, przełożyć na tacę i studzić odwrócone do góry dnem.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz