Składniki:
- 450 g szpinaku mrożonego (ja dałam świeży, który wcześniej umyłam i posiekałam)
- 100 g sera żółtego
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- czosnek
- sól, pieprz
- Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć je.
- Zamrożony szpinak umieścić w rondelku i dusić go na średnim ogniu pod przykryciem, aż się rozmrozi. Dodać masło, przyprawy, zmiażdżony czosnek i jajko, dokładnie wymieszać.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do farszu.
- Na każdym naleśniku układać po łyżce farszu ze szpinaku i zawijać krokiety. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Naleśniki zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut. - Naleśniki ze szpinakiem podawać z sosem czosnkowym.
Pychotka
OdpowiedzUsuń