środa, 22 lutego 2017

Naleśniki po meksykańsku

Dzisiaj naleśniki po meksykańsku według mojej wersji. Pyszne, lekko pikantne danie idealne na chłodne dni. Pychotka


Naleśniki wykonać według przepisu na idealne naleśniki.


Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki keczupu
  • olej do smażenia
  • papryka czerwona łagodna w proszku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz


Sposób wykonania:
  1. Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju dolać niewielką ilość wody i dusić do miękkości. Odłożyć.
  2. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i dalej smażyć. Odłożyć do warzyw.
  3. Do warzyw z mięsem dodać przecier pomidorowy, keczup, sól, pieprz, paprykę w proszku i zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusić. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę.
  4. Gorącym sosem przekładać ciepłe naleśniki, podawać polane keczupem lub posypane serem żółtym.
Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb 


A może Ci się przyda: 1. zestaw świątecznych pieczątek do ciastek, 2. duża łyżka cedzak, 3. forma na misiowe żelki, 4.genialne czyściki z włókna szklanego, 5. krajalnica do spirali z ziemniaków i mamy przekąski niczym z wakacyjnego kurortu:), 6. miska na przekąski i nareszcie wiadomo co zrobić z łupinami po orzeszkach, 7. obieraczka do szypułek truskawek, 8. zabawny zaparzacz do herbaty, 9. niezastąpiona w każdej kuchni zgrzewarka do woreczków, 10. temperówka do warzyw, 11. podkładka talerz do dziecięcych posiłków, 12. a gdy masz dość brudnych lepiących rąk podczas zagniatania ciasta może przyda Ci się taki silikonowy worek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...