piątek, 31 marca 2017

Mazurek makowo-kokosowy

U mnie w domu nie było tradycyjnego pieczenia mazurków na święta. Jednak gdy mamie zostawał nadmiar białek do wykorzystania piekła taki właśnie mazurek makowo-kokosowy. Dla mnie to jest smak dzieciństwa. Pychotka


Składniki:

Ciasto:
  • 10 białek
  • szklanka cukru
  • pół kostki margaryny
  • szklanka mąki
  • szklanka maku
  • pół małego proszku do pieczenia
Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • kostka masła
  • 3 łyżki krupczatki
  • 8 łyżek wiórek kokosowych
  • żółtko
  • szklanka cukru pudru

Sposób wykonania:
  1. Białka ubić z cukrem.
  2. Mieszając dodawać porcjami rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.
  3. Piec 30-40 min do zarumienienia ciasta.
  4. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. 
  5. Drugą szklankę mleka zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie ostudzić.
  6. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem.
  7. Porcjami dodawać budyń, ucierając do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
  8. Wystudzone ciasto przekroić na równe części i przełożyć masą, trochę masy zostawiając na wierzch ciasta. Całość posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...