Składniki:
Ciasto:
- 10 białek
- szklanka cukru
- pół kostki margaryny
- szklanka mąki
- szklanka maku
- pół małego proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- kostka masła
- 3 łyżki krupczatki
- 8 łyżek wiórek kokosowych
- żółtko
- szklanka cukru pudru
Sposób wykonania:
- Białka ubić z cukrem.
- Mieszając dodawać porcjami rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.
- Piec 30-40 min do zarumienienia ciasta.
- Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać.
- Drugą szklankę mleka zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie ostudzić.
- Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem.
- Porcjami dodawać budyń, ucierając do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
- Wystudzone ciasto przekroić na równe części i przełożyć masą, trochę masy zostawiając na wierzch ciasta. Całość posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz